Kanelbullens dag är just idag!
Hoppas alla sötsugna unnat sig ett riktigt konstverk till kanelbulle.
Bullens alldeles egna lilla dag infördes 1999 av Hembakningsrådet för att hylla Sveriges egna hembakartradition. Kanelbullen, som vi känner till den idag med smör, kanel och socker började bakas först på 1920-talet. Detta troligen för att världskriget var till ända och livsmedel blev billigare för allmänheten. Innan "vår tids" kanelbulle blev storfavorit i svenska hem var det vetebullar som gällde.
källa: http://receptfavoriter.se/matartiklar/allt-om-kanelbullar-recept-och-historia.html
Familjens traditionella och utsökta bullrecept är egentligen en familjehemlighet men här nedan har ni receptet. Bara för våra trogna läsare.
Mammas kanelisar ca 50st
50g jäst
125-150g smör
1/2 tsk salt
1dl socker
2 tsk kardemumma stött
1,4-1,5 L (ca 850g) vetemjöl
Dela sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumman & nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidigt och baka ut den. Kavla ut degen som ett A3 papper ungefär 1cm tjockt och smöra det rumsvarma smöret ovanpå(snåla inte!). Strö socker och kardemumma(alt kanel, riven mandelmassa) ovanpå. Vik på längden två gånger så att degen blir i tredubbel tjocklek, ca 13 cm bred. skär i remsor och gör små "knutar". Jäs till dubbel storlek ca 30 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda i ungen ca 5 min på 250 grader.
Detta recept kan varieras tex vid vintertid då du kan tillsätta ett gram saffran i degspadet(MUMS!!)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar