25 november 2012

Julen närmar sig..

..med stormsteg!! Så därför tyckte vi att det var dags för lite jul och luciabak och bestämde oss för att göra lussekatter. För finns det något godare än att sätta tänderna i en gul, saftig och nygräddad lussekatt? Nej tänkte väl det!

Ingredienser:
50 g jäst
200 g margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 paket saffran
ca 1 dl russin

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt) och häll sedan över jästen. 
Tillsätt salt, socker, kardemumma och saffran och rör om. Blanda i mjölet och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. 
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta med den tills den blir smidig. Baka ut i den form du önskar och låt sedan brödet jäsa under bakduk på plåt i ca 30 min. 
Tryck ner russin på önskat ställe och pensla med vispat ägg. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 6-8 min. 



Kram och gos på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar