Hej alla fredagsmysare, nu är det äntligen dags för ett nytt och smaskigt recept att prova! Denna vecka var det pepparkakskladdkaka som stod på schemat. Ett måste för alla er som älskar pepparkakor och längtar efter julen!
Pepperkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
Vispa ihop äggen och sockret i en bunke och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Lägg bakplåtspapper i en form och häll i smeten. Grädda i ugn ca 20-25 min på 200 grader.
Inte världens finaste bild men vi kan lova att det smakar mycket bättre än det ser ut, och extra gott blir det med lite clementiner till!
Kram och gos på er!
26 oktober 2012
20 oktober 2012
För alla jordnötsälskare!
Idag var det godisbak som stod på schemat, för vad är godare än en chokladjordnötsbit en lördagskväll som denna?! Ja just det, denna veckan blev det lördagsbak istället för fredags då vi inte hann med det igår.. Men men vad gör det, här är ju i alla fall någonting för de som är lite sötsugna denna kväll!
Ingredienser:
250 gram choklad Marabou mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
1/2 dl daimkulor
Bryt ner chokladen i en kastrull och tillsätt jordnötssmör och hackade jordnötter. Smält i vattenbad. Klä en liten form ca 10x20 cm med aluminiumfolie. Häll i smeten. Toppa med lite hackade daimkulor. Ställ i kylen ca en timme och skär sedan i små rutor, nom nom!
Gos på er gott folk!!
Ingredienser:
250 gram choklad Marabou mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
1/2 dl daimkulor
Bryt ner chokladen i en kastrull och tillsätt jordnötssmör och hackade jordnötter. Smält i vattenbad. Klä en liten form ca 10x20 cm med aluminiumfolie. Häll i smeten. Toppa med lite hackade daimkulor. Ställ i kylen ca en timme och skär sedan i små rutor, nom nom!
Gos på er gott folk!!
12 oktober 2012
Våffel-fredag
Hej alla fredagsösare idag blev det våffelmys!
Inte behöver man vänta till våffeldagen för att smaska på våfflor.
Passa på att lyxa till det lite extra med dessa läckerheter.
Det bästa är att det går på ett kick!
Frasiga våfflor med eller utan blåbär
3dl vispgrädde
3dl vetemjöl
50g smör
2dl kallt vatten
alt blåbär
Blanda ihop vetemjöl, vatten, vispad grädde, smält smör och alternativt tinade blåbär i en bunke och rör om. I med smeten i våffeljärnet.
Inte behöver man vänta till våffeldagen för att smaska på våfflor.
Passa på att lyxa till det lite extra med dessa läckerheter.
Det bästa är att det går på ett kick!
Frasiga våfflor med eller utan blåbär
3dl vispgrädde
3dl vetemjöl
50g smör
2dl kallt vatten
alt blåbär
Blanda ihop vetemjöl, vatten, vispad grädde, smält smör och alternativt tinade blåbär i en bunke och rör om. I med smeten i våffeljärnet.
4 oktober 2012
Det perfekta fredagsmyset!
Nu är det äntligen fredag igen och vad passar då bättre än en ny och supergod variant på Chokladbollar?
För alla banan och jordnöts älskare är detta det ultimata fredagsmyset då vi nämligen har bytt ut smöret i chokladbollarna till just banan och jordnötssmör! Värt att testa om man har ont om tid innan det börjar något bra på TV:n, går nämligen på bara några minuter.
För alla banan och jordnöts älskare är detta det ultimata fredagsmyset då vi nämligen har bytt ut smöret i chokladbollarna till just banan och jordnötssmör! Värt att testa om man har ont om tid innan det börjar något bra på TV:n, går nämligen på bara några minuter.
Chokladbollar med
banan och jordnötssmör
1 stor banan
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3,5 dl havregryn
2 msk kaffe
2 msk jordnötssmör
kokos
Blanda bananen, jordnötssmöret och sockret i en bunke. Häll därefter i vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe och rör om ordentligt. Forma smeten till bollar och rulla i kokos. Ställ in i kylen tills de ska avnjutas.
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3,5 dl havregryn
2 msk kaffe
2 msk jordnötssmör
kokos
Blanda bananen, jordnötssmöret och sockret i en bunke. Häll därefter i vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe och rör om ordentligt. Forma smeten till bollar och rulla i kokos. Ställ in i kylen tills de ska avnjutas.
Kanelbullens dag!
Kanelbullens dag är just idag!
Hoppas alla sötsugna unnat sig ett riktigt konstverk till kanelbulle.
Bullens alldeles egna lilla dag infördes 1999 av Hembakningsrådet för att hylla Sveriges egna hembakartradition. Kanelbullen, som vi känner till den idag med smör, kanel och socker började bakas först på 1920-talet. Detta troligen för att världskriget var till ända och livsmedel blev billigare för allmänheten. Innan "vår tids" kanelbulle blev storfavorit i svenska hem var det vetebullar som gällde.
källa: http://receptfavoriter.se/matartiklar/allt-om-kanelbullar-recept-och-historia.html
Familjens traditionella och utsökta bullrecept är egentligen en familjehemlighet men här nedan har ni receptet. Bara för våra trogna läsare.
Mammas kanelisar ca 50st
50g jäst
125-150g smör
1/2 tsk salt
1dl socker
2 tsk kardemumma stött
1,4-1,5 L (ca 850g) vetemjöl
Dela sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumman & nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidigt och baka ut den. Kavla ut degen som ett A3 papper ungefär 1cm tjockt och smöra det rumsvarma smöret ovanpå(snåla inte!). Strö socker och kardemumma(alt kanel, riven mandelmassa) ovanpå. Vik på längden två gånger så att degen blir i tredubbel tjocklek, ca 13 cm bred. skär i remsor och gör små "knutar". Jäs till dubbel storlek ca 30 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda i ungen ca 5 min på 250 grader.
Detta recept kan varieras tex vid vintertid då du kan tillsätta ett gram saffran i degspadet(MUMS!!)
Hoppas alla sötsugna unnat sig ett riktigt konstverk till kanelbulle.
Bullens alldeles egna lilla dag infördes 1999 av Hembakningsrådet för att hylla Sveriges egna hembakartradition. Kanelbullen, som vi känner till den idag med smör, kanel och socker började bakas först på 1920-talet. Detta troligen för att världskriget var till ända och livsmedel blev billigare för allmänheten. Innan "vår tids" kanelbulle blev storfavorit i svenska hem var det vetebullar som gällde.
källa: http://receptfavoriter.se/matartiklar/allt-om-kanelbullar-recept-och-historia.html
Familjens traditionella och utsökta bullrecept är egentligen en familjehemlighet men här nedan har ni receptet. Bara för våra trogna läsare.
Mammas kanelisar ca 50st
50g jäst
125-150g smör
1/2 tsk salt
1dl socker
2 tsk kardemumma stött
1,4-1,5 L (ca 850g) vetemjöl
Dela sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumman & nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidigt och baka ut den. Kavla ut degen som ett A3 papper ungefär 1cm tjockt och smöra det rumsvarma smöret ovanpå(snåla inte!). Strö socker och kardemumma(alt kanel, riven mandelmassa) ovanpå. Vik på längden två gånger så att degen blir i tredubbel tjocklek, ca 13 cm bred. skär i remsor och gör små "knutar". Jäs till dubbel storlek ca 30 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda i ungen ca 5 min på 250 grader.
Detta recept kan varieras tex vid vintertid då du kan tillsätta ett gram saffran i degspadet(MUMS!!)
28 september 2012
Friday I'm in love!
Rocky Road:
Hacka dumlekolorna och smält samtidigt chokladen i ett vattenbad, blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke och häll i en form på cirka 20 x 20 cm. Ställ in i kylen och låt stelna, skär sedan i bitar och smaka!
Ingredienser:
1 påse dumlekolor
1 1/2 dl jordnötter
1 stor näve mini marshmallows
300 g mörk choklad
Ingredienser Carriebean style:
1 stor näve torkade bananer
2 nävar kokos
2 nävar Polly med kokos
2 nävar Center
300 g mörk choklad
Hacka bananerna och följ sedan receptet ovan!
Ingredienser Strawberry delicious:
2 nävar frystorkade jordgubbar i yoghurtchoklad
1 näve valfri lakrits
1 stor näve marshmallows
2 nävar Geisha
300 g mörk choklad
Hacka eller klipp lakritsen och dela Geishan, följ sedan receptet ovan!
Smakpanelens utlåtande kommer i nästa inlägg! Gos på er alla fredagsnjutare!
26 september 2012
2 dagar till fredag!
Är ni taggade? På fredag kommer vårt första inlägg. Vi kommer baka en gammal favorit men i annorlunda tappning. Vi hade nämligen tänkt piffa upp det gamla Rocky Road receptet. Hur vi gör detta får ni reda på då! Vi tror detta kan bli den nya flugan inom Receptvärlden! To be continued...
Vi får jämföra på fredag med våra hembakta! Bilden ovan är hämtad från internet.
Vi får jämföra på fredag med våra hembakta! Bilden ovan är hämtad från internet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)