25 november 2012

Julen närmar sig..

..med stormsteg!! Så därför tyckte vi att det var dags för lite jul och luciabak och bestämde oss för att göra lussekatter. För finns det något godare än att sätta tänderna i en gul, saftig och nygräddad lussekatt? Nej tänkte väl det!

Ingredienser:
50 g jäst
200 g margarin
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 paket saffran
ca 1 dl russin

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader (fingervarmt) och häll sedan över jästen. 
Tillsätt salt, socker, kardemumma och saffran och rör om. Blanda i mjölet och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. 
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och arbeta med den tills den blir smidig. Baka ut i den form du önskar och låt sedan brödet jäsa under bakduk på plåt i ca 30 min. 
Tryck ner russin på önskat ställe och pensla med vispat ägg. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 6-8 min. 



Kram och gos på er alla!

9 november 2012

Mumsiga hallonrutor!

Denna fredagen har vi bakat med världens godaste bär i smeten, ja juste hallon! Lätt som en plätt att baka! Samtidigt som det är förtjusande gott. Hoppas ni gläds lika mycket över detta recept som  vi gjorde ;) Trevlig fredag på er!


Ingredienser: 
  • 200 gr smält smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl socker
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 påse kokos
  • 2-3 dl frysta bär. Ex blåbär,hallon, jordgubbar 
  1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl.
  2. Bred ut smeten i en smord långpanna. Strö över bären och kokos.
  3. Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor


26 oktober 2012

Pepparkakskladdis!

Hej alla fredagsmysare, nu är det äntligen dags för ett nytt  och smaskigt recept att prova! Denna vecka var det pepparkakskladdkaka som stod på schemat. Ett måste för alla er som älskar pepparkakor och längtar efter julen!

Pepperkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor

Vispa ihop äggen och sockret i en bunke och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Lägg bakplåtspapper i en form och häll i smeten. Grädda i ugn ca 20-25 min på 200 grader.
Inte världens finaste bild men vi kan lova att det smakar mycket bättre än det ser ut, och extra gott blir det med lite clementiner till!

Kram och gos på er!

20 oktober 2012

För alla jordnötsälskare!

Idag var det godisbak som stod på schemat, för vad är godare än en chokladjordnötsbit en lördagskväll som denna?! Ja just det, denna veckan blev det lördagsbak istället för fredags då vi inte hann med det igår.. Men men vad gör det, här är ju i alla fall någonting för de som är lite sötsugna denna kväll!

Ingredienser:

250 gram choklad Marabou mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
1/2 dl daimkulor

Bryt ner chokladen i en kastrull och tillsätt jordnötssmör och hackade jordnötter. Smält i vattenbad. Klä en liten form ca 10x20 cm med aluminiumfolie. Häll i smeten. Toppa med lite hackade daimkulor. Ställ i kylen ca en timme och skär sedan i små rutor, nom nom!


Gos på er gott folk!!


12 oktober 2012

Våffel-fredag

Hej alla fredagsösare idag blev det våffelmys!

Inte behöver man vänta till våffeldagen för att smaska på våfflor.
Passa på att lyxa till det lite extra med dessa läckerheter.
Det bästa är att det går på ett kick! 

Frasiga våfflor med eller utan blåbär
3dl vispgrädde
3dl vetemjöl
50g smör
2dl kallt vatten 
alt blåbär

Blanda ihop vetemjöl, vatten, vispad grädde, smält smör och alternativt tinade blåbär i en bunke och rör om. I med smeten i våffeljärnet.







4 oktober 2012

Det perfekta fredagsmyset!



Nu är det äntligen fredag igen och vad passar då bättre än en ny och supergod variant på Chokladbollar?
För alla banan och jordnöts älskare är detta det ultimata fredagsmyset då vi nämligen har bytt ut smöret i chokladbollarna till just banan och jordnötssmör! Värt att testa om man har ont om tid innan det börjar något bra på TV:n, går nämligen på bara några minuter. 

Chokladbollar med banan och jordnötssmör
1 stor banan
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3,5 dl havregryn
2 msk kaffe
2 msk jordnötssmör
kokos

Blanda bananen, jordnötssmöret och sockret i en bunke. Häll därefter i vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe och rör om ordentligt. Forma smeten till bollar och rulla i kokos. Ställ in i kylen tills de ska avnjutas. 



Gos på er alla fredagsälskare och hoppas ni får en kanonbra dag!  

 







Kanelbullens dag!

Kanelbullens dag är just idag!
Hoppas alla sötsugna unnat sig ett riktigt konstverk till kanelbulle.
Bullens alldeles egna lilla dag infördes 1999 av Hembakningsrådet för att hylla Sveriges egna hembakartradition. Kanelbullen, som vi känner till den idag med smör, kanel och socker började bakas först på 1920-talet. Detta troligen för att världskriget var till ända och livsmedel blev billigare för allmänheten. Innan "vår tids" kanelbulle blev storfavorit i svenska hem var det vetebullar som gällde.  
källa: http://receptfavoriter.se/matartiklar/allt-om-kanelbullar-recept-och-historia.html
Familjens traditionella och utsökta bullrecept är egentligen en familjehemlighet men här nedan har ni receptet. Bara för våra trogna läsare.

Mammas kanelisar ca 50st
 50g jäst
125-150g smör
1/2 tsk salt
1dl socker
2 tsk kardemumma stött
1,4-1,5 L (ca 850g) vetemjöl

Dela sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till 37grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumman & nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under bakduk ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen smidigt och baka ut den. Kavla ut degen som ett A3 papper ungefär 1cm tjockt och smöra det rumsvarma smöret ovanpå(snåla inte!). Strö socker och kardemumma(alt kanel, riven mandelmassa) ovanpå. Vik på längden två gånger så att degen blir i tredubbel tjocklek, ca 13 cm bred. skär i remsor och gör små "knutar". Jäs till dubbel storlek ca 30 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda i ungen ca 5 min på 250 grader.
Detta recept kan varieras tex vid vintertid då du kan tillsätta ett gram saffran i degspadet(MUMS!!)